Takmicenje mladih šahista [1][2][3]

Tromec mladih šahista Podgorice, Nikšica i Bilece povodom 19.   Decembra – Dana oslobodjenja Podgorice

PEHAR OSTAO U PODGORICI

U subotu 20. Decembra 2008. g. u objektu ”BANJA” (knjižara Karver) Centar za razvoj šaha”Dijagonale” u saradnji sa Kulturno-informativnim centrom ‘’Budo Tomovic’’ povodom Dana oslobodjenja Podgorice organizovao je prijateljski šahovski susret najboljih mladih šahista Podgorice, Nikšica i Bilece.

Podgoricani su pobijedili Nikšicane rezultatom 13 : 11 a Bilecane 14,5 : 9,5 .

Vec drugu godinu za redom CZRŠ ”Dijagonale” i  KIC ”Budo Tomovic” povodom 19. Decembra – Dana oslobodjenja Podgorice organizuju šahovske susrete mladih. Cilj ovog tromeca je upoznavanje i zbližavanje mladih šahista ova tri grada. Istovremeno, ovo je dobra prilika da se provjere sopstvene snage i napredak jer je sahovska sekcija iz Bilece godinama najbolja u Bosni i Hercegovini dok je kvalitet nikšickog omladinskog šaha neupitan. Susret mladih šahista je protekao u izuzetno prijateljskoj atmosferi. Ipak, za šahovskim tablama se vodila oštra borba za svaki poen.

Za reprezentaciju Podgorice u ovom tromecu nastupili su polaznici šahovskih škola ”Dijagonale” i ”Buducnost”. Izmedju ostalih: omladinska prvakinja Crne Gore i dvostruka prvakinja Podgorice do 18 godina Savica Tomovic (Dijagonale), prvak Crne Gore do 10 godina Danilo Tošic (Dijagonale), vicešampion države u istoj konkurenciji Lazar Lukic (Dijagonale), prvak osnovnih škola Podgorice do 10 godina Slaven Minic (Dijagonale), vicešampion Crne Gore do 18 godina i aktuelni prvak srednjih škola Podgorice – majstorski kandidat Nemanja Vukcevic (Buducnost), pobjednik Otvorenog prvenstva Podgorice do 18 godina Uroš Rašovic (Buducnost), prvak osnovnih škola Podgorice u grupi do 14 godina Jovan Jovancevic (Buducnost)…

Tromec se igrao na 12  tabli – dvokružno. Starsosna dob ucesnika je do 18 godina a tempo igre je 15 minuta po igracu.

Prvi susret tromeca je održan u Nikšicu 22.11. 2008. u organizaciji NVO ”Potez” . Pobijedili su domacini iz Nikšica. Susret u Bileci ce se održati krajem marta u organizaciji ŠK ”Osnovac” iz Bilece.

 

TROMEC MLADIH šAHISTA PODGORICE, NIKSICA I BILECE III

Podgoricani pobijedili i u Bileci

 
Podgoricki mladi šahisti pobjednici su treceg šahovskog susreta održanog u subotu 28.03.2009. godine u Bileci u okviru tromeca mladih šahista Podgorice, Nikšica i Bilece! Uz pobjedu u drugom dijelu tromeca ostvarenu u Podgorici povodom 19. Decembra – Dana Podgorice, Podgoricani su i ukupni pobjednici ovog tromeca!

Najbolji mladi šahisti Podgorice svoje protivnike iz Bilece pobijedili su rezultatom 14 : 10 a Nikšicane 15 : 9.

Tromec se igrao na 12 tabli, tempo igre bio je 15 minuta po igracu – dvokružno.

Organizatori tromeca su NVO Centar za razvoj saha ”Dijagonale” iz Podgorice, NVO ”Potez” iz Nikšica i šahovski klub ”Osnovac” iz Bilece.

Pobjedom nad ovako respektabilnim protivnicima podgoricki pionirsko-omladinski šah nakon poduže stagnacije najavljuje povratak u vrh crnogorskog šaha koji mu objektivno i pripada.

 

Takmicenje mladih šahista iz Podgorice, Nikšica, Pljevalja i Bilece /2010

Nikšicani pobjednici

Centar za razvoj šaha ”Dijagonale” trecu godinu zaredom  organizovao je takmicenje mladih šahista iz više gradova. Ove godine ucestvovale su reprezentacije mladih šahista do 18 godina iz  Podgorice, Nikšica, Pljevalja i Bilece, dok Barani nazalost nijesu došli na takmicenje.

Takmicenje je igrano na 8 tabli po tempu od 20 minuta po igracu – svak sa svakim.

Pobjednici takmicenja su Nikšicani koji su u derbiju takmicenja savladali Podgoricane rezultatom  4,5 : 3.5.

Drugoplasirani su domacini iz Podgorice, trece mjesto je zauzela reprezentacija Pljevalja a cetvrta je bila Bileca.

Najbolji pojedinci po tablama:

I tabla :    MK Nemanja Vukcevic (Podgorica) –  3 poena iz 3 partije
II tabla :   Stjepan Krstonijevic (Pljevlja) – 3 poena iz 3 partije
III tabla :  Kostic Vladimir (Niksic) i  Jovan Jovancevic (Podgorica) po 2,5 poena iz 3 partije.

Pehare za tri najbolje ekipe i šahovske knjige najboljima na svih 8 tabli urucila je Radmila Miloševic, direktorica Centra za razvoj šaha ”Dijagonale.

Takmicenje je proteklo u borbenoj ali fer i prijateljskoj atmosferi uz prisustvo poznatih šahovskih poslenika i trenera Vita Lekica i Miša Prijovica (Nikšic), Radmile Miloševic, Radojice Dabetica i Blaža Kalezica  (Podgorica), Zorana Radoševica (Pljevlja), Relje Sudzuma (Bileca).

Realizaciju ovog lijepog i kvalitetnog takmicenja koje je okupilo najbolje mlade šahiste pomogli su Kulturno informativni centar ”Budo Tomovic” i kompanija ”Carine” .

Podgorica, 28. 02. 2010. god.