Odgovor na tekst Nikole Ðukica “Reagovanje” od 22.11.2017.g. (Miodrag Prijovic)

Nijesam sumnjao da ce tekst o “Budvi 2017” naici na reakcije. Nije iznenadenje što se sa reakcijom javio “moralni pastir” i “cuvar svih šahovskih obraza Crne Gore”. Vjerujem da i kad se probudi i pogleda u ogledalo, prvo što kaže ili pomisli je “Šakotic je kriv!”. Problem je što je “cuvar morala” malo “pobrkao loncice”: ja sam pisao o organizaciji “Budve 2017”, a ne “Budve 2013”, tražeci pri tom sve ono, na šta su me on i njegovi “pajtosi” iz ŠSCG tada “naucili”: transparentnost, dostupnost dokumenata, izvještaje, ciste racune…

Ali, izgleda da to nijesam smio. Nijesam smio, jer sam to ja, Miodrag Prijovic, i jer prethodno nijesam konsultovao “cuvara morala”. Dok on ne dozvoli – nema price o redu i zakonu u ŠSCG. A pošto je izgleda ove godine “izmiren i namiren”, te price ne smije biti nikako. Ukoliko se neko usudi, kao što je to Prijovic uradio, zalijepice ga tovarom blata i napomenuti kako je Šakoticev “potrcko”.

Hajde malo da prozborimo rijec-dvije o principima. Necu o “Budvi 2013”. Njome se bave nadležni i tome ce prije ili kasnije doci kraj. Stici ce i drugostepena, možda i nova prvostepena presuda, samim tim, pisanje novih neistina, što prilici “cuvaru reda i morala”, ostavicu njemu.

Ali, imam pitanje za njega: gdje mu je bio taj njegov cuveni moral, dok je sjedio u Upravnom odboru Šahovskog saveza Crne Gore u julu 2014. godine? Upravni odbor, sa njim u sastavu, za iznos od 15.000 ili malo više Eura “ustupio” je glasove crnogorskog delegata u FIDE i ECU. Za neupucenu javnost: Upravni odbor predstavio je (a Nadzorni odbor potvrdio) da je pomenuti iznos uplatila FIDE, kako bi pomogla projekat uglednog profesora iz Kotora o “internetskoj šahovskoj ucionici”. Istina je malo drugacija. Novac je uplatila of-šor firma iz Dubaija, da bi se “izimirile” finansijske obaveze oko glasa iz Crne Gore. Hoce li sada “moralista” otrcati u kancelariju ŠSCG i zatražiti dokumentaciju i obrušiti se na klasican primjer korupcije u kojoj je i sam ucestvovao? Nece! Jer tu nema Šakotica. Nema ga ni u “Budvi 2017”. Nadovezacu se na skorašnja dešavanja gdje je “cuvar morala” ostao nijem na “tretman” ŠSCG prema našoj najboljoj šahistkinji.

Da se vratim na poruku svog teksta od 15.11- og: nijesam se ja obracao ovome što je reagovao, vec Šahovskom savezu Crne Gore. Osim ukoliko on u meduvremenu nije postao Savez. Iz Saveza naravno izvještaja nema. Nije lako prepeglati Eure koji su ispadali iz džepova blagajniku, niti provizije “prijateljima” crnogorskog šaha. Ali, sacekacemo. Pa cemo uporediti taj izvještaj sa onim za koga je UO vec jednom digao ruku. Pa cemo dalje…mene ne zanima glasacka mašina, ni da li ce neko braniti savez iz ove ili one namjere. Postoji samo jedan nacin da se cijela stvar završi na vrijeme: da tri porodice odu na celu sa predsjednikom ŠSCG.

 

Miodrag Prijovic