Održano pojedinačno školsko prvenstvo Crne Gore u šahu – pobjeda drevne igre

Šah je juče ostvario veliki pobjedu. Crno bijelo ruho, kojim je juče bila ogrnuta Osnovna škola “Štampar Makarije” i Podgorica, imalo je zlatni sjaj! Gotovo 400 mališana iz svih krajeva Crne Gore nastupilo je na Pojedinačnom školskom prvenstvu u Podgorici, oborivši sve rekorde. 

Takmičare je su na otvaranju pozdravili: Novica Gačević, šahovski zaljubljenik i direktor OŠ “Štampar Makarije”, Bogdan Podlesnik, internacionalni šahovski majstor se obratio u ime prijatelja turnira i svoje NLB banke, te Miloš Antić zamjenik sekretara Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada. Takmičenje je otvorenim proglasio direktor Uprave za sport i mlade, Marko Begović. Svi govornici su iskazali zadovoljstvo i radovanja zbog broja učesnika, kojima su poželjeli dobru igru, izrazivši zadovoljstvo zbog budućih zajedničkih akcija.

Dječaci i djevojčice su nastupali zajedno, a konačan plasman se određivao na kraju. 

U prvoj, najmlađoj, grupi, nastupali su učenici od prvog do trećeg razreda. Odigrano je sedam kola, a prvo mjesto je pripalo Vuku Đuroviću, učeniku Osnovne škole ”Milorad Musa Burzan” iz Podgorice. Drugo mjesto zauzeo je David Begović iz Osnovne škole ”Vuk Karadžić” iz Podgorice, a bronzana medalja je pripala Koči Vukčeviću iz Osnovne škole ”Sutjeska”, koji je u generalnom plasmanu bio četvrti. Trećeplasirana u ovoj grupi, bila je pobjednica u konkurenciji djevojčica, Jana Mrdak iz Osnovne škole ” Milorad Musa Burzan”, drugo mjesto pripalo je Nađi Zloković iz Osnovne škole ”Maksim Gorki”, a treće Sofiji Avedisović iz škole ”Štampar Makarije”. Zanimljivo je istaći da su sve medalje u ovoj konkurenciiji pripale učenicama i učenicima podgoričkih osnovnih škola. ( https://chess-results.com/tnr599155.aspx?lan=1 )

U drugoj grupi su se takmičili učenici i učenice četvrtih i petih razreda. Djevojčice su briljairale u ovoj grupi i u konačnom plasmanu zauzele tri od prvih pet mjesta. U ovoj grupi je igrano šest kola, a prvo mjesto pripalo je Sofiji Milović iz Osnovne škole ”Štampar Makarije” koja je imala svih šest pobjeda, njoj je dodijeljena titula prvakinje u konkurenciji djevojčica. Drugo mjesto u konkurenciji djevojčica i drugo mjesto u generalnom plasmanu pripalo je Ani Zgogurinoj učenici OŠ ”Dašo Pavičić” iz Herceg Novog. Bronza u konkurenciji djevojčica pripala je petoplasiranoj Dunji Đuranović iz OŠ ”Maksim Gorki”. Prvo mjesto u konkurenciji dječaka, pripalo je trećem u ukupnom plasmanu ove grupe, Tomanu Periću iz OŠ ”Oktoih” iz Podgorice, srebro Petru Šukoviću iz OŠ ”Milorad Musa Burzan”, a bronza Nikoli Avedisoviću iz OŠ ”Štampar Makarije”. ( https://chess-results.com/tnr599154.aspx?lan=1&art=0 )

Učenici šestih i sedmih razreda, takmičili su se u trećoj takmičarskoj grupi, odigrano je sedam kola. Prvo mjesto pripalo je učeniku nikšićke škole ”Olga Golović” Nikoli Vojičiću, drugo i treće mjesto pripalo je učenicima OŠ ”Štampar Makarije” Viktoru Kaluđeroviću, odnosno Iliji MIloviću. Njihova drugarica iz škole, Iva Vujović pobjednica je u konkurenciji djevojčica u ovoj grupi. Drugo mjesto je pripalo Džejli Adrović iz OŠ ”25. maj” iz Petnjice, a treće Mariji Bajić iz OŠ ”Braća Ribar” iz Nikšića. ( https://chess-results.com/tnr599153.aspx?lan=1&art=0

Osmaci i devetaci nastupali su u četvrtoj starosnoj grupi. Odigrano je sedam kola, a prvo mjesto u konačnom plasmanu i konkurenciji dječaka pripalo je Mihailu Pušari iz Herceg Novog, učeniku OŠ ”Ilija Kišić” koji je imao maksimalan učinak. Srebrena medalja pripala je Luki Drašleru iz podgoričke škole ”Sutjeska”, a bronzani je Gorazd Laušević, učenik OŠ ”Ristan Pavlović” iz Pljevalja. U konkurenciji djevojčica, prvo mjesto je pripalo Katarini Đukić iz OŠ ”Pavle Rovinski” iz Podgorice, drugo Ivi Svrkoti iz OŠ ”Milorad Musa Burzan” takođe iz Podgorice, a treće Anastasiji Mandić iz OŠ ”Luka Simonović” iz Nikšića. ( https://chess-results.com/tnr599152.aspx?lan=1&art=0 )

Ovo je tamičenje na kome nije bilo poraženih, pobjedu su izvojevale drevna igra, druženje i radost. 

Ekipni pobjednik je škola Štampar Makarije iz Podgorice, a zahvaljujući najboljim rezultatima ona će 2022. godine nastupiti na jednom međunarodnom školskom takmičenju. Troškove za 4 učesnika i nastavnika snosiće Šahovski savez Crne Gore. Takmičenje će biti sjajna prilika da učenici predstave školu i državu na međunarodnom nivou.

Organizator takmičenja je bio Šahovsi savez Crne Gore, uz podršku Šahovskog kluba Dijagonale, Crnogorskog školskog sportskog saveza, Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada, a pod pokroviteljstvom Uprave za sport i mlade, odnosno Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta. Treba spomenuti i značajnu podršku prijatelja turnira i akcije Šah u škole: Crnogorskog elektrodistributivnog sistema CEDIS-a, NLB banke, te firme Osmi red.