Aktivnosti Radmile Milošević u okviru akcije ,,ŠAH U ŠKOLE,,

(oktobar, novembar i decembar 2021. godine)

Nakon što me sredinom oktobra  ŠSCG imenovao za koordinatorku akcije ,,ŠAH U ŠKOLE,, za podgoričke osnovne škole MAKSIM GORKI, SUTJESKA, ŠTAMPAR MAKARIJE i RADOJICA PEROVIĆ u kratkom periodu sprovedene su brojne aktivnosti!

U OŠ ,,ŠTAMPAR MAKARIJE,, je 21. oktobra uz podršku direktora škole Novice Gačevića organizovana izuzetno posjecena promocija šaha! Tom prilikom školu smo posjetili predsjednik ŠSCG Jovan Milović i ja i uručili šahovsku opremu neophodnu za časove šaha.  U ovoj školi se za moje časove šaha koji su počeli 3. novembra prijavilo se 92 učenika pa sam ih podijelila u dvije grupe . Časove redovno pohadjaju po dva puta nedeljno svaka od grupa. Odigrala sam simultanku sa njima kako bih stekla utisak šta i koliko znaju i sada već intenzivno radimo!

Tokom oktobra sam posjetila i OŠ ,,SUTJESKA,, tj. njihovog direktora Jovovića i nastavnika koji dugi niz godina vodi sahovsku sekciju Željka Đurićkovića. I kod njih sam naišla na razumijevanje pa sam ubrzo posjetila i šahovsku sekciju, odigrala simultanku i uručila šahovsku opremu koju školama donira Šahovski savez.

Tokom oktobra uspostavljena je šahovska sekcija u OŠ ,,MAKSIM GORKI,, uz podršku direktora  Dobrašinovića i  nastavnika Radovana Sredanovića i Zvonka Prelevića. Sekcija radi čak tri puta nedjeljno! Njima su takodje uručeni neophodni šahovski rekviziti… Početkom novembra u holu OŠ ,,MAKSIM GORKI,, odigrana je 16. Liga osnovnih škola Podgorice koju decenijama organizuju Sekretarijat za sport Podgorice i Dijagonale. Ove godine Ligu je podržao i Šahovski savez i škola domaćin! Učestvovalo je 9 škola, a pobijedila je OŠ  ,,ŠTAMPAR MAKARIJE,,!               

U četvrtoj školi iz mog djelokruga (OŠ ,, RADOJICA PEROVIĆ,,) nikada nije postojala sahovska sekcija niti je škola učestvovala na ligi osnovnih skola Podgorice zato što medju nastavnicima nije bilo onih koji u bilo kojoj mjeri igraju šah. U medjuvremenu se u školi zaposlio nastavnik Goran Trifunović kojeg je predusretljiva direktorica Snežana Dakić Tomanović animirala da vodi šahovsku sekciju! Sekciju smo na njenom prvom času posjetili predsjednik Milović i ja i naravno uručili školi šahovsku opremu. Sekcija će imati dvije grupe od po 25 učenika i svaka će raditi po jednom nedjeljno.

Povodom 19. decembra Dana oslobođenja Podgorice u OŠ ,,ŠTAMPAR MAKARIJE,, odrzano je Pojedinačno školsko prvenstvo Crne Gore u organizaciji ŠSCG i ŠK DIJAGONALE a pod pokroviteljstvom Sekretrijata za kulturu i sport Glavnog grada Podgorica, Uprave za sport, Školskog sportskog saveza CG i OŠ ,, ŠTAMPAR MAKARIJE,,na kojem je učestvovalo preko 400 osnovaca iz cijele države! Direktor najveceg domaceg takicenja za mlade ikada odrzanog u Crnoj Gori bila je moja malenkost. Takmičenje je izazvalo veliku pozornost skola, djece, roditelja i medija… Ekipni pobjednik takmičenja sa najboljim pojedinačnim rezultatima svojih učenika bila je škola domacin – ŠT. MAKARIJE koja je prethodno pobijedila na 16. Ligi OŠ PG i na državnom ekipnom školskom prvenstvu gdje je predstavljala Podgoricu! Ovom trijumfu Štampara svakako je doprinosi činjenica da čak četiri puta nedjeljno držim časove šaha u ovoj školi (a koordiniram i sve druge šahovske aktivnosti u školi) za oko 90 ucenika pod pokroviteljstvom ŠSCG! Moram istaći da je troje djece nakon nepuna dva mjeseca pohađanja ovih časova osvojilo medalje na Školskom prvenstvu CG i time doprinijelo pobjedi svoje škole u ekipnoj konkurenciji.

RADMILA MILOŠEVIĆ, koordinatorka akcije ŠAH U ŠKOLE  za osnovne škole:  ŠTAMPAR  MAKARIJE, SUTJESKA, MAKSIM GORKI i RADOJICA PEROVIĆ  iz  Podgorice.