Održano Pionirsko prvenstvo Crne Gore u šahu 

U organizaciji Šahovskog saveza Crne Gore, Šahovskog kluba Dijagonale, Crnogorskog školskog sportskog saveza i  osnovne škole Maksim Gorki, a pod pokroviteljstvom Uprave za sport i mlade i podršku sponzora CEDIS-a i kompanije Osmi red, održano je Pionirsko prvenstvo CG.

Rekordan broj učesnika kad je riječ o ovom takmičenju (118 učesnka od čega 95 dječaka i 23 djevojčice) nadmetalo se tokom vikenda  (5-6 mart 2022.godine ) u osnovnoj školi “Maksim Gorki” u Podgorici!

Djevojčice i dječaci su igrali u odvojenim grupama, a igrano je 9 kola po švajcarskom sistemu. Djeca svih uzrasta su igrala zajedno, a na kraju je određen plasman i nagrađeni najbolji u kategorijama: do 8, do 10, do 12 i do 14 godina.

Pionirska prvakinja Crne Gore za 2022. godinu je Sofija Milović, članica ŠK Elektroprivreda iz Nikšića. Devetogodišnja Sofija, ostvarila je fišerovski skor zabilježivši u devet partija isto toliko pobjeda pa je potpuno zasluženo slavila na turniru na kome su se nadmetale igračice do 14 godina. 

Drugo mjesto pripalo je Katarini Đukić (ŠK Budućnost) sa osam poena dok je njena klupska drugarica Nastasija Roganović zauzela treće mjesto sa 7 poena.

Njih tri su zauzele i prva tri mjesta u generalnom plasmanu. 

U kategoriji do 12 godina prvo mjesto pripalo je Dafini Dakić (7. Oktobar), drugo njenoj klupskoj drugarici Jani Šćekić, dok je bronzana Iva Vujović (Dijagonale).

U kategoriji do 10 godina prvo mjesto je pripalo Dunji Đuranović (7. Oktobar), drugo mjesto je zauzela Nađa Zloković (Dijagonale), a treće Dunja Kaluđerović (7. Oktobar).

U kategoriji djevojčica do 8 godina prvo mjesto zauzela je Dunja Radusinović (ŠK 7. Oktobar), dok je srebro pripalo Nedi Mrdak (ŠK Dijagonale). 

Velika borba viđena je na takmičenju pionira. Nakon devet kola na vrhu su bili izjednačeni Gorazd Laušević (ŠK Osnovne i srednje škole) iz Pljevalja i Mihailo Pušara (ŠK Herceg Novi 1949). Oni su imali po 8,5 poena, ostvarivši po osam pobjeda, dok je njihov međusobni duel okončan remijem. Dodatni kriterijumi su bili na strani Gorazda Lauševića, koji je na taj način postao pionirski prvak za 2022. godinu. Pušara se zadovoljio srebrom, dok je bronza pripala Iliji Miloviću (Elektroprivreda) koji je imao najbolje kriterijume u grupi igrača sa 7 poena koliko su imali imali i Nikša Dragićević (Dijagonale) i Radovan Milović (Elektroprivreda). 

U kategoriji do 8 godina zlato je pripalo Koči Radoviću (Dijagonale), srebro Jovanu Obradoviću (7. Oktobar), a bronza Balši Zlokoviću (Dijagonale).

U kategoriji do 10 godina najbolji je bio Toman Perić (Budućnost), drugi je bio Vuk Đurović (Budućnost) dok je treće mjesto zauzeo Andrija Jakovljević. 

U kategoriji do 12 godina pobjednički pehar je pripao Matiji Popoviću, srebrena medalja Viktoru Kaluđeroviću (Dijagonale) i bronza Darisu Abdoviću (Budućnost). 

Najbolji pioniri (deset prvih u generalnom plasmanu u obje konkurencije) sa ovog takmičenja postaće članovi pionirske reprezentacije Crne Gore i Šahovski savez će im omogućiti rad sa trenerima kroz organizovanje kampova. 

DIJAGONALE su na ovom takmičenju bile ubjedljivo najzastupljenije! Nastupilo je oko 40 polaznika naše škole!

Medalje i neko od prvih mjesta osvojili su; VIKTOR KALUĐEROVIĆ, KOČA RADOVIC, BALŠA ZLOKOVIĆ, NADJA ZLOKOVIĆ , IVA VUJOVIĆ i NEDA MRDAK a medju nagradjenima (prvih 5 ili 10 u zavisnosti od konkurencije u kojoj su nastupali) su i Dorotea Andrijašević, Rastko Šarić, Nikša Dragićević i Luka Drašler.

Luka i Nikša su pruzili odličnu igru i borili se za vodeća mjesta u apsolutnoj konkurenciji do poslednjeg kola!

Dobar nastup  su imali i Milan Vetnić koji je imao 6 poena (do 14 godina), Bogdan Popović, Pavle Šipčić, Jovan Vuković, Igor Petrović…

Podgorica, 07.03.2022.

Radmila Milošević, predsjednica ŠK Dijagonale i direktorica turnira