Liga osnovnih škola Podgorice u šahu za 2016.godinu

Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog  grada Podgorica i NVO  Centar za razvoj šaha ,,Dijagonale”  u saradnji sa Narodnom  bibliotekom  ,,Radosav  Ljumovic”  organizuju  XII  Ligu osnovnih škola Podgorice u šahu u subotu  9. aprila sa pocetkom u 10.00 casova  (prijave sastava ekipa od 9h -9.45).

Za Ligu se prijavilo devet Podgorickih osnovnih  škola. Takmicenje se igra na cetiri table (sa dvije rezerve),   tempo igre je deset minuta po igracu – Bergerov  sistem (svako sa svakim).

Titulu brani  OŠ ‘’OKTOIH’’.

Prijavljene ekipe dužne su organizatoru  prije pocetka takmicenja dostaviti od škole ovjeren takmicarski  karton sa fotografijama  svojih  takmicara i donijeti po dvije šahovske garniture  i dva ispravna šahovska sata.

Sudije takmicenja bice Goran Vukadinovic, medjunarodni  sudija i Nemanja Vukcevic, klupski sudija.

Za prve tri ekipe Sekretarijat je obezbijedio  pehare koji ce biti uruceni  na zajednickom proglašenju nakon završetka Lige u svim sportovima dok ce ‘’Dijagonale’’ uruciti šahovske knjige najboljim pojedincima po tablama.

Ligu u šahu pokrenuli  su  Sekretarijat  za sport  Podgorice  i  NVO  Centar za razvoj šaha ‘’Dijagonale’’ u aprilu 2004. godine.  Liga je u proteklih dvanaest  godina znacajno uticala na popularizaciju i razvoj šaha medju mladima u Podgorici i kroz nju je prošla plejada kadetskih i omladinskih prvaka Crne Gore i puno mladih šahista sa sada vec ozbiljnim  šahovskim titulama i kategorijama ( Nemanja Vukcevic, Uroš  Rašovic, Miljan Gudelj, Danilo Tošic, Lazar Lukic, Andrej  Šukovic,  Slaven Živkovic, Jovan Jovancevic, Slaven Minic, Aleksandar Mijajlovic,  Dario Alivodic, Darko Šukovic, Jovan Kovacevic, Marko