Otvoreno prvenstvo Podgorice za mlade [1][2][3][4]

OTVORENO PRVENSTVO PODGORICE U ŠAHU ZA MLADE DO 18 GODINA

Centar za razvoj šaha”Dijagonale” u saradnji sa KIC-om ”Budo Tomovic” i knjižarom Karver a pod  pokroviteljstvom Glavnog grada Podgorica, organizovao je u petak Otvoreno prvenstvo Podgorice za mlade u šahu povodom 13. Jula – Dana državnosti.

Takmicenje se održalo u lijepom ambijentu ispred knjižare ”Karver” u Podgorici.

Ucestvovalo je 40 mladih šahista iz Podgorice, Nikšica, Bara, Tivta, Bilece…

Takmicenje se igralo u dvije grupe.

Nagradjeno je po deset takmicara u obje grupe (medalje, turnirske šahovske garniture, šahovski satovi i šahovska literatura a prvima u ukupnom plasmanu u obje grupe kao i najbolje plasiranim takmicarkama organizator ce finasirati ucešce na nekom od šahovskih takmicenja po njihovom izboru).

Prvu grupu sacinjavali su takmicari do 14 godina starosti a drugu od 14 do18 godina.

U prvoj grupi (do 14 godina) nastupilo je 30 mladih šahista a nagrade je dobilo njih deset.

Nagrade najboljima urucila je Radmila Miloševic, predsjednica Centra za razvoj šaha ”Dijagonale”.

Poredak deset nagradjenih u grupi do 14 godina:
1.      Pecurica Miloš 6,0   (Bar)
2.      Plamenac Aleksandar 6,0  (Bar)
3.      Kokotovic Aleksandar 5,0 (Bileca)
4.      Zecevic Ivan 5,0 (Niksic)
5.      Jovancevic Jovan 5,0 (Podgorica)
6.      Pekovic Dejan 5,0 (Tivat)
7.      Popadic Mirjana 4,5 (Bileca)
8.      Kisic Božidar 4,5 (Nikšic)
9.      Bacic Kristina 4,0 (Bar)
10.   Djukanovic Mitar 4,0  (Nikšic)

 
Poredak deset nagradjenih u grupi od 14 do 18 godina:
1.       Femic Ivan  7,0 (Nikšic)
2.       Živkovic Slaven 5,0  (Podgorica)
3.       Tomovic Savica 5,0 (Podgorica)
4.       Lalic Luka 5,0  (Podgorica)
5.       Djikanovic Lazar 4,0  (Podgorica)
6.       Joksimovic Miloš 3,0  (Podgorica)
7.       Kandic Ranko 3,0  (Podgorica)
8.       Betic Stefan 2,0  (Podgorica)
9.       Jovicevic Marko 1,0  (Podgorica)
10.   Koprivica Bojana 0,0  (Podgorica)

Najbolje plasirana takmicarka u grupi do 14 godina je POPADIC MIRJANA iz Bilece (BIH) sa 4,5 poena iz 7 odigranih partija.

Najbolje plasirana takmicarka u grupi od 14 do 18 godina (treca u ukupnom plasmanu) je TOMOVIC SAVICA iz Podgorice – canica šahovskog kluba ”Dijagonale” sa 5,0 poena iz 7 odigranih partija.

Takmicenje je proteklo u vrlo lijepoj atmosferi a organizator je za takmicare i njihove pratioce obezbijedio sendvice, razne vrste peciva i osvježavajuce napitke.

 
II Otvoreno prvenstvo Podgorice u šahu za mlade

Centar za razvoj šaha ”Dijagonale” u saradnji sa Kulturno informativnim centrom ”Budo Tomovic” a pod pokroviteljstvom Glavnog grada Podgorica, organizovao je  4.10. 2008. godine Drugo otvoreno prvenstvo Podgorice u šahu za mlade.

Odaziv je bio uobicajeno velik iako je organizator djelimicno dirigovao broj ucesnika  kako zbog prostornih ogranicenja tako i zbog samog kvaliteta takmicenja.

Nastupilo je 58 mladih sahista iz vise crnogorskih gradova kao i desetak takmicara iz Bilece koji su podijeljeni u dvije grupe: mladju – do 14 godina i stariju od 14 do 18 godina.

Nakon 7 odigranih kola i dosta borbe u starijoj grupi pobijedio je UROŠ RAŠOVIC iz Podgorice sa 6 poena. Drugoplasirani je LALIC LUKA, takodje iz Podgorice sa 5,5 poena koliko je imala i SAVICA TOMOVIC  koja je dvije godine za redom najbolje plasirana djevojka u starijoj grupi. JOVAN JOVANCEVIC je sakupio 5 poena iz 7 partija.

Primat u mladjoj grupi (do 14 godina) potvrdio je PECURICA MILOŠ (6 poena) iz Bara koji je po drugi put pobijedio na Otvorenom prvenstvu Podgorice. Drugoplasirani je KOKOTOVIC  ALEKSANDAR iz Bilece sa istim brojem poena dok su trece mjesto podijelili BACIC KRISTINA i LEKIC LAZAR, oboje iz Bara.

Medalje, šahove i šahovske knjige za najboljih dvanaestoro takmicara urucila je Radmila Miloševic direktorica Centra za razvoj šaha”Dijagonale” a pobjednicima po grupama (Uroš  Rašovic, Miloš Pecurica, Savica Tomovic i Kristina Bacic) organizator ce  finansirati prvenstvo Crne Gore u šahu u njihovoj konkurenciji.

Pored brojnosti takmicenje je karakterisao i kvalitet jer su nastupili gotovo svi naši najbolji mladi šahisti  što pokazuje da Otvoreno prvenstvo Podgorice postaje jedno od prestižnijih takmicenja u zemlji.

III Otvoreno prvenstvo Podgorice u šahu za mlade

Centar za razvoj šaha”Dijagonale” u saradnji sa KIC-om ”Budo Tomovic”, a pod pokroviteljstvom Glavnog grada Podgorica, organizovao je po treci put Otvoreno prvenstvo Podgorice u šahu za mlade, ovoga puta, povodom 19. Decembra – Dana oslobodjenja Podgorice.

Odziv je bio veliki, iako djelimicno dirigovan od strane organizatora.
Ucestvovalo je 78 mladih sahista iz više crnogorskih gradova, medju kojima i brojni državni prvaci.

U najstarijoj grupi od 14 do 18 godina igralo je 12 takmicara.
Pobijedio je BOŽIDAR KISIC iz Nikšica sa 5,5 sakupljenih poena, drugo mjesto je zauzeo MILOŠ PECURICA iz Bara sa 5,5 poena, ali slabijim buholcem, treci je bio JOVAN JOVANCEVIC iz Podgorice sa 5 poena.

U grupi od 10 do 14 godina igralo je 39 takmicara a najbolji je bio LAZAR LEKIC iz Bara sa 6,5 poena iz sedam partija. Drugi je bio DANILO TOŠIC iz Podgorice sa 6 poena, a treci LAZAR LUKIC, takodje iz Podgorice, sa 5,5 poena.

U grupi do10 godina  nastupilo je 27 takmicara.
Nakon 7 odigranih kola najvise poena sakupio je DARIO ALIVODIC iz Podgorice sa 6 poena. Drugi je bio ALEKSANDAR DRAŠKOVIC iz Pljevalja sa istim brojem poena, ali slabijim Buholc koeficijentom. Trece mjesto je zauzeo DANILO DRAGIŠIC iz Podgorice sa 5,5 poena.
Svim ucesnicima podijeljeni su sendvic i sokovi a tri prvoplasirana takmicara u sve tri grupe dobila su novcane nagrade od 100, 60 i 40 eura, kao i medalje i pehare.

‘’Ovo, kao i prethodna dva prvenstva Podgorice, pokazalo je da je jedno od najbrojnijih i najkvalitetnijih takmicenja za mlade u našoj zemlji – rekla je Radmila Milosevic, direktorica Centra za razvoj šaha’’Dijagonale’’.

Podgorica, 19. 12. 2011. god.
RADMILA MILOSEVIC
CZRŠ ,,DIJAGONALE’’

 

 

Odrzano IV  Otvoreno prvenstvo Podgorice u šahu za mlade

Centar za razvoj šaha”Dijagonale” u saradnji sa Narodnom bibliotekom ,,Radosav Ljumovic” a pod pokroviteljstvom Glavnog grada  Podgorica, organizovao je u subotu 14. decemmra IV Otvoreno prvenstvo Podgorice u šahu za mlade povodom 19. decembra – Dana oslobodjenja Podgorice.

Takmicenje je u idealnim uslovima Biblioteke, u predvidjeno vrijeme otvorio Hamdo Kocan, sekretar za kulturu i sport Glavnog grada Podgorica, a brojne ucesnike, roditelje, trenere i nastavnike, pozdravile su i Radmila Miloševic, direktorica Centra za razvoj šaha ,,Dijagonale’’ i Dragana Dmitrovic, direktorica biblioteke ,,Radosav Ljumovic’’.

Prvenstvo Podgorice u šahu je i ovog puta bilo masovno i okupilo je 79-oro djece iz više crnogorskih gradova koji su igrali u tri grupe, 7 kola, a tempo igre bio je 10 minuta po igracu.

U grupi do 10 godina nastupilo je 40 takmicara a trojica najboljih su Marko Vuckovic (6 poena), Jovan Kovacevic (6 poena), Petar Perkovic (5,5 poena) koliko je imao i cetrvrti Damir Redzepagic sa slabijim buholc koeficijentom – svi iz Podgorice.

U grupi od 10 do 14 godina igrao je 31 takmicar a pobjednik je Podgoricanin Lazar Lukic sa 6,5 poena, drugoplasirani je Stefan Mandic iz Nikšica sa 5,5 poena a treci Aleksandar Draškovic iz Pljevalja, takodje sa 5,5 poena ali slabijim buholc koeficijentom.

U grupi od 14 do 18 godina nastupilo je osam takmicara a pobijedio je talentovani omladinac iz Nikšica Aleksandar Tomic sa 7 osvojenih poena. Drugi je Lazar Lekic iz Bara sa 6 poena a cetrvrti Danilo Tošic iz Podgorice sa 4,5 poena.

Najbolje plasirana djevojcica u grupi do 10 godina bila je Podgoricanka Jana Katnic sa 4,5 osvojena poena, druga je Neda Bojovic iz Pljevalja sa 4 poena, a treca Iva Vuckovic iz Podgorice sa 4 poena.

Najbolje plasirane djevojcice u grupi od 10 do 14 godina su: Berina Ajanovic iz Pljevalja, Teodora Mandic iz Nikšica i Valentina Radonjic iz Kotora.

Za najbolje crnogorske mlade šahiste obezbijedjene su medalje i pehari po grupama i urucene novcane nagrade u rasponu od 40 eura za trece mjesto do 100 eura za prvoplasiranog. Djevojcice i djecaci u mladjim kategorijama nagradjeni su šahovskim satovima, šahovskim garniturama, šahovskim knjigama, keramickim šahovskim figurama itd…

Za sve ucesnike organizator je obezbijedio sendvice i sokove.

Sudije takmicenja bili su Igor Vujacic, medjunarodni sudija i Zoran Radoševic, nacionalni sudija.

 
4. Otvoreno prvenstvo Podgorice u šahu za mlade – U10

Konacna tabela:
Plasman         Ime             Rtg    FED   Poena     Buh.
1    Vuckovic Marko               0    MNE    6       34½
2    Kovacevic Jovan              0    MNE    6       28
3    Perkovic Petar                0    MNE    5½    30½
4    Redzepagic Damir            0    MNE    5½    28½
5    Sukovic Darko            1683    MNE    5       34
6    Raickovic Danilo              0     MNE    5      27½
7    Pobor Milo                     0    MNE    4½    32
8    Boljevic Aleksandar         0     MNE    4½    30
9    Todorovic Aleksa            0     MNE    4½    29
10    Gluscevic Uros              0     MNE    4½    28½
11    Katnic Jana                  0     MNE    4½    27½
12    Vukcevic Matija             0     MNE    4½    21
13    Golubovic Danilo            0     MNE    4      28½
14    Bojovic Neda                0     MNE    4       27½
15    Vuckovic Iva                 0     MNE    4      25
16    Martinovic Ivo               0     MNE    4      24
17    Polovic David                0     MNE    4      21½
18    Popovic Mateja             0     MNE    3½   27
19    Vukovic Nemanja          0     MNE    3½   25½
20    Perkovic Marko             0     MNE    3½    25
21    Vuksic Nikola                0     MNE    3½    23½
22    Sisevic Marko               0     MNE    3½    23
23    Cacic Matija                 0     MNE    3       26½
24    Knezevic Dimitrije         0     MNE    3       22
25    Drasler Luka                0     MNE    3       21½
26    Prelevic Luka               0     MNE    3       21½
27    Milunovic Balsa             0     MNE    3       20½
28    Muhotic Haris               0     MNE    3      20
29    Domnek Petar              0    MNE    2½    24
30    Labudovic Jovan           0     MNE   2½    22½
31    Lukic Natalija                0    MNE    2½    22
32    Radovic Stefan             0    MNE    2½    20
33    Djukanovic Tamara        0    MNE    2       24
34    Drasler Masa                 0    MNE    2       22
35    Lakovic Damjan             0    MNE    2      19
36    Cetkovic Mihailo            0    MNE    2      19
37    Bozovic Ognjen            0    MNE    1½    22
38    Tosic Matej                 0    MNE    1       26
39    Alivodic Ferid               0    MNE    1      19½
40    Podlesnik Jan Luka       0    MNE    0       21

 

4. Otvoreno prvenstvo Podgorice u šahu za mlade – U14
Konacna tabela:
Plasman         Ime             Rtg    FED   Poena     Buh.
1    Lukic Lazar                1810    MNE    6½       31
2    Mandic Stefan           1764    MNE    5½       32
3    Draskovic Aleksandar       0     MNE    5½       30
4    Mijajlovic Aleksandar        0     MNE    5          32½
5    Sukovic Andrej          1835    MNE     5          30
6    Cirovic Miroljub               0     MNE    5          28
7    Alivodic Dario            1514     MNE    4½       24½
8    Saveljic Pavle                 0     MNE    4          28½
9    Pobor Danilo                  0     MNE    4          28
10    Ajanovic Berina        1325    MNE     4         27½
11    Rabrenovic Matija          0     MNE    4         25½
12    Vujisic Vladimir              0     MNE    4         23½
13    Tomovic Sava               0     MNE    4         23
14    Ljumovic Djordje           0     MNE    4         22½
15    Radonjic Danilo              0    MNE    4         20
16    Raickovic Vuk                0    MNE    3½      25
17    Baletic Dejan                 0    MNE    3½      24
18    Lukic Nikola                   0    MNE    3         27
19    Dabetic David                0    MNE    3         26½
20    Popovic Milos                 0    MNE    3        25½
21    Katnic Pavle                  0    MNE    3        25
22    Mandic Teodora             0    MNE    3        24
23    Cvorovic Mladen             0    MNE    3        22
24    Kujovic Konstantin         0     MNE    3       22
25    Nikolic Milo                    0    MNE    3       16½
26    Baletic Balsa                  0    MNE    2       25
27    Bailovic Lazar                 0    MNE    2       23½
28    Bozovic Vasilije              0    MNE    1½    19½
29    Radonjic Valentina         0    MNE    1½    15½
30    Djukic Vasilije                0    MNE    1        23
31    Mandjarelo Matija           0    MNE    1    19½

 

4. Otvoreno prvenstvo Podgorice u šahu za mlade – U18
Konacna tabela:
Plasman         Ime             Rtg    FED   Poena     Buh.
1    Tomic Aleksandar       2001    MNE    7           3
2    Lekic Lazar                2073    MNE    6           2
3    Tosic Danilo              1869    MNE    4½        1
4    Uljarevic Pavle                0    MNE    4           0
5    Marsenic Lazar                0    MNE    3           0
6    Minic Slaven                   0    MNE    2½        ½
7    Supic Ivan                       0    MNE    1           0
8    Grdinic Mladen                0    MNE    0          0