Održan šahovski mec putem Interneta izmedu šahovskih škola Centra za razvoj šaha ”Dijagonale” iz Podgorice i US Chess Center-a iz Vašingtona

Na inicijativu ambasadora Crne Gore u SAD-u gospodina Srdana Darmanovica, Centar za razvoj šaha ,,Dijagonale” uz  tehnicku podršku Elektrotehnickog fakulteta
(zahvaljujemo se dekanu ETF Stankovicu i strucnjacima iz  njihovog Racunarskog centra Vujovicu i Puzovicu ) organizovao je šahovski mec putem Interneta izmedju polaznika šahovskih škola ova dva šahovska Centra.

Ovakav mec je organizovan po prvi put u istoriji crnogorskog šaha.

Mec se odigrao 22. januara 2012. godine u Svecanoj sali Tehnickih fakulteta u Podgorici a pobijedu su zabiljezili Amerikanci rezultatom 6,5 – 3,5 iako je u mecu postojala prilicna ravnoteza.Za ekipu ,,Dijagonala” pobjede su zabiljezili na prvoj tabli Miljan Gudelj, na trecoj Kristina Bacic i na osmoj Danilo Dragišic, dok je Aleksa Bojovic remizirao na devetoj tabli.

Igralo se na deset tabli sa tempom 60 minuta po igracu (2 sata za cijelu partiju), a brojna publika partije je pratila na video bimovima uz stalan link sa Vasingtonom.

Ovom atraktivnom dogadaju u Podgorici u cjelosti je prisustvovala i povukla prvi potez gospoda Sju Braun, ambasadorka SAD u Crnoj Gori, a isto to je u Vašingtonu uradio gospodin Srdan Darmanovic ambasador Crne Gore u Americi.

Mecu u Podgorici su prisustvovali i visoki funkcioneri Mnistarstva vanjskih poslova i evropskih intergracija Crne Gore, gospoda Miroslav Scepanovic i Miljan Mugosa.

Mec se nastavlja ”u zivo” na ljeto, kada mladi Amerikanci dolaze u Podgoricu, uz mogucnost da polaznici sahovske skole Dijagonale uzvrate posjetu, ukoliko se za to pribave finansijksa sredstva.

Rezultati meca: