‘’Dijagonale’’ ucestvovale na medjunarodnom šahovskom festivalu u Splitu

Sredinom juna mjeseca šahovski klub i škola ”Dijagonale” i predsjednica kluba Radmila Miloševic pocastvovani su pozivom Fondacije Gari Kasparov da ucestvuju na Medjunarodnom šahovskom festivalu za mlade ‘’Adriatic 2016’’ u Splitu, vodecem evropskom neslužbenom turniru za mlade,  koji pored ostalog propagira i projekat ‘’Šah uz školu’’ u Hrvatskoj. S obzirom na znacajnu ulogu ‘’ Dijagonala ‘’ u procesu uvodjenja šaha kao izbornog predmeta u crnogorske osnovne škole, poziv i ucešce na ovakvom turniru bio je prirodan epilog.

U Split su krajem avgusta otputovali prvokategornik  ‘’Dijagonala’’ Aleksandar Mijajlovic kao igrac i Radmila Miloševic kao pratilac.

U grupi do 16 godina u kojoj je Mijajlovic nastupio igralo je 23 igraca iz više zemalja. Pobijedio je majstorski kandidat Filip Radenic iz Hrvatske dok je Aleksandar Mijajlovic zauzeo osmo mjesto i ušao medju nagradjene ucesnike (robna nagrada). Treba reci da je naš  Aleksandar propustio priliku za plasman medju tri prva igraca time sto je izgubio partiju u kojoj je imao skakaca više dozvolivši protivniku šeh –šah ?!

S obzirom da se igralo samo šest kola (pola sata po igracu uz dodatak od 30 sekundi) nije bilo moguce ‘’ispraviti’’ turnir …
Lijep docek direktora turnira velemajstora Zlatka Klarica i njegovih saradnika,  lijepa sala za igru u Studentskom centru i odlican smještaj ( gratis ), srdacni i predusretljivi ljudi, prelijepi Split ( i Dubrovnik u kojem smo se zadrzali nekoliko sati u odlasku i povratku) ostace u lijepom sjecanju!