Dopis Šahovskom savezu CG i Ministarstvu sporta CG – ANIKA ZINDOVIĆ

MINISTARSTVO SPORTA CRNE GORE (ministru Nikoli Janoviću)
ŠAHOVSKI SAVEZ CRNE GORE (predsjedniku Jovanu Miloviću)

Poštovani,

Obracam Vam se ovim putem da iskazem nezadovoljstvo a to je blaga rijec za Vase postupanje prema mojoj ćerki Zindovic Seleni, mladoj sahistkinji. Od trenutka kad je ušla u šahovske vode nailazimo, iz nama nepoznatih razloga, na neprijateljski stav Šahovskog saveza Crne Gore.

Prvi susret sa Savezom umalo se zavrsio našim izbacivanjem iz kancelarije od strane sekretara iz samo njemu znanih razloga.

Odlazak na Evropsko skolsko prvenstvo u Budvu zavrsio se izbacivanjem Selene poslije odigranih sedam kola i to na nacin sto crnogorski sudija ispituje dijete usred partije o lako provjerljivim i njemu dostupnim infromacijama. Potom je isključuju iz daljeg takmicenja zato što su nakon sedam dana ustanovili sopstvenu grešku – da su Selenu smjestili da igra u pogrešnoj grupi. O ovoj odluci niko prethodno nije obaviješten: ni ja kao majka i pratilac djeteta, ni klub… niko!

Sto je jos gore, na Rapid turniru istog takmicenja oduzimaju joj poen iako je uredno prijavljena pobjeda. Tek nakon intervencije kluba (ŠK Dijagonale) utvrdjena je greška i poen joj je vraćen.

U prijateljskom razgovoru sa jednim od tadašnjih članova UO ŠSCG saopšteno mi je da ne razumije kakva je moja uloga na EP u Budvi kad su vec tri trenera placena od strane Saveza da brinu o svoj djeci koja igraju za Crnu Goru. Nama, kao ni klubu iz kog Selena dolazi niko nikada nije pomenuo postojanje tih trenera.

I sada, organizuje se odlazak djece na Evropsko prvenstvo za mlade u Slovacku, sekretar Saveza poziva treceplasiranog da učestuje na turniru o trosku Saveza, a da Seleni, takodje treceplasiranoj na drzavnom prvenstvu, koja je u medjuvremenu postala i pionirska prvakinja Crne Gore za 2019. godinu nije ponudio ucestvovanje na najprestiznijem sahovskom takmicenju za svoj uzrast, pa makar i o sopstvenom trosku. Nezvanicno nam je saopsteno da se situacija oko odlaska u Slovacku drzala u tajnosti do pred sam polazak i zato nismo imali kompletnu sliku o odlasku. Nikad od Saveza nijesmo ocekivali materijalnu podrsku. Ocekivali smo poštovanje pravila i jedan ljudski i sportski stav prema djetetu koje voli da igra šah.

Simptomaticno je da djevojcica koja je osvajač medalje na dva zadnja drzavna prvenstva i pionirska prvakinja CG za 2019. nikada nije dobila nikakav poziv od strane Saveza ni za jedan čas, seminar, turnir… pa makar bio i informativnog karaktera.

Jasno je da Selena nije u krugu privilegovanih i da prednost imaju djeca iz Vama bliskih klubova, a možda ih i štitite od moguće konkurencije time što sabotirate sve ostale.

ANIKA ZINDOVIĆ , majka Selene Zindović

Podgorica, 10.08.2019.